​​​​​​​Dějepisná olympiáda aneb souboj s historií

​​​​​​​Dějepisná olympiáda aneb souboj s historií

27.01.2019
​​​​​​​Dva v první desítce. Navázali jsme na úspěchy předchozích let. Dějepisná olympiáda je u nás populární.

Počet zájemců o školní kolo Dějepisné olympiády se každoročně přehoupne přes dvacítku. A protože se mohou zúčastnit jen žáci osmých a devátých tříd, je to číslo poměrně vysoké.

Letošním téma „Za poznáním, za obchodem i za prací aneb Cesty jako tepny civilizace“ svým rozsahem dalo ale soutěžícím skutečně „zabrat“. Otázky se týkaly významných postav historie a jejich cest. Začalo se u praotce Čecha a končilo někde v období průmyslové revoluce v 18. století.  Jednu z těch lehčích otázek předkládám i vám:

Napiš, kdo vykonal tyto cesty.

  1. Cesta do Kostnice, odkud se již nevrátil.

  2. Cesta do Polska, která skončila jeho smrtí v Olomouci.

  3. Cesta do Brixenu a zpět.

Správně jsou tato jména: Jan Hus, Václav III. a Karel Havlíček Borovský.

Ze školního kola vzešlo pět úspěšných řešitelů, z nichž tři měli možnost změřit si své síly s nejlepšími žáky škol Jesenicka. Ve středisku volného času Duha Jeseník se sešlo 21 soutěžících.

Nejtěžším soupeřem, ale nakonec byly otázky. Kdo chtěl uspět, musel během časového limitu 90 minut obrazně řečeno procestovat časem od 10. století až po lety na Měsíc. Někteří soutěžící vzdali soutěž už po půl hodině.

Když se před polednem vyhlašovaly výsledky, mohli jsme si oddychnout, ale hlavně se radovat. Na skvělé druhé příčce se umístil Daniel Koprna a „šťastnou sedmičku“ vybojovala Jana Bílková.

Marcela Janíčková a Jiří Š. Truneček, učitelé dějepisu

Fotografie
de8-002.jpg
de8-004.jpg